شنبه , اردیبهشت ۸ ۱۴۰۳

آشنایی با رمزنگاری کلید عمومی و خصوصی

امروزه در فضای مجازی برای اینکه امنیت داده‌ها به هنگام تبادل حفظ شوند، ضروری است که از رمزنگاری استفاده شود. با ما همراه باشید تا در مطلب پیش‌رو رمزنگاری با کلید عمومی و خصوصی را برای شما شرح دهیم. قبل از اینکه وارد این بحث شویم لازم است به توضیح مختصری پیرامون رمزنگاری بپردازیم.

رمزنگاری

رمزنگاری عملی است که در ابتدا داده‌ها را به صورت نامفهوم برای عموم در می‌آورد و سپس آن‌ها را پس از گذراندن مراحلی و با استفاده از کلیدهای رمزنگاری به حالت عادی و قابل فهم خود برمی‌گرداند. رمزنگاری علاوه بر تأمین امنیت اطلاعات، امکان ذخیره‌سازی آن‌ها را فراهم می‌کند.

آشنایی با تاریخچه رمزنگاری

کلید عمومی و کلید خصوصی

رمزنگاری کلید عمومی و خصوصی
رمزنگاری کلید عمومی و خصوصی

در دنیای رمزنگاری آشنایی با دو مفهوم کلید عمومی و کلید خصوصی و نحوه کار آن‌ها از ابتدایی‌ترین مسائلی است که باید آموخته باشیم. از جمله مهم‌ترین عناصری که برای انجام کارهای رمزنگاری مورد نیاز است، داشتن کلید عمومی و کلید خصوصی می‌باشد. در ادامه با این دو مفهوم بیشتر آشنا خواهیم شد.

کلید عمومی (Public Key)

کلید عمومی رشته‌ای از اعداد و حروف مختلف می‌باشد. این کلید یک کد رمزنگاری شده است که از جمله کاربردهای آن دریافت ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین و راستی‌آزمایی امضای دیجیتال می‌باشد. اساس کلید عمومی از کلید خصوصی است! این عبارت به چه معناست؟ معنای این عبارت این است که اگر کلید عمومی را به دلایلی فراموش کردیم می‌توانیم آن را طی محاسباتی به وسیله الگوریتم‌های مختلف از دل کلید خصوصی تولید کنیم.

اما سوالی که در اینجا مطرح می‌باشد این است که آیا با در دست داشتن کلید عمومی می‌توانیم به کلید خصوصی دسترسی داشته باشیم؟ در اینجا لازم است بگوییم درست است که با در دست داشتن کلید خصوصی می‌توانیم به کلید عمومی دست پیدا کنیم اما برعکس آن امکان‌پذیر نمی‌باشد چرا که اگر اینطور بود امنیت داده‌ها به خطر می‌افتاد.

کلید خصوصی (Private Key)

کلید خصوصی رشته‌ای از کاراکترهاست (اعداد و حروف مختلف) که به شکل رمزنگاری شده در آمده‌ است. کلید خصوصی در حقیقت همان کلیدی است که امکان دسترسی کاربر را برای داده‌های رمزنگاری شده که جزو حیاتی‌ترین اطلاعات یک سازمان‌اند، فراهم می‌کند. پس در نگه‌داری آن باید نهایت دقت را به خرج دهیم چراکه اگر غیر از این باشد و از راهی این کلید در اختیار افراد دیگری قرار گیرد، امنیت اطلاعات به خطر می‌افتد و ممکن است خسارات جبران‌ناپذیری را نیز به بار آورد.

رمزنگاری متقارن و نامتقارن

هر کدام از رمزنگاری متقارن و نامتقارن تعاریف متفاوتی دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

رمزنگاری نامتقارن

رمزنگاری کلید عمومی که به آن رمزنگاری نامتقارن نیز می‌گوییم روشی از رمزنگاری است که در آن از دو کلید استفاده می‌شود. یکی برای رمزنگاری و دیگری برای رمزگشایی. در رمزنگاری نامتقارن، کاربر یک جفت کلید زیر را در اختیار دارد.

  • کلید عمومی: کاربر از این کلید برای رمزنگاری اطلاعات و راستی‌آزمایی امضای دیجیتال استفاده می‌کند.
  • کلید خصوصی: استفاده کاربر از کلید خصوصی برای رمزگشایی اطلاعات و امضای دیجیتال داده‌ها می‌باشد.

رمزنگاری متقارن

در رمزنگاری متقارن، هر دو عملیات رمزنگاری و رمزگشایی اطلاعات با یک کلید صورت می‌گیرد و این برخلاف رمزنگاری نامتقارن است. در دنیای امروز وقتی قصد داریم پیامی را که حاوی اطلاعات مهم و ارزشمند سازمانی است برای کسی در بستر اینترنت بفرستیم، لازم است بدانیم این پیام از کانال‌های مختلفی در شبکه عبور می‌کند تا به دست گیرنده برسد. بنابراین می‌توانیم با به کارگیری یکی از روش‌های تأمین امنیت اطلاعات که رمزنگاری با کلید عمومی و خصوصی است، امنیت داده‌های موجود در پیام را افزایش دهیم.

درباره‌ی مسعود معاونی

من مسعود معاونی، از سال 93 به عنوان بلاگر در حوزه فناوری اطلاعات مشغول فعالیت هستم. در حال حاضر هم به عنوان مدیر محتوا در سایت خبری آی او تی رسانه مشغول به فعالیت هستم و سعی دارم تا محتواهای متناسب با نیاز کاربران را در حوزه فناوری‌های پیشرفته در اختیار آنان قرار دهم.

همچنین ببینید

تاریخچه رمزنگاری

تاریخچه رمزنگاری
آشنایی با پیشینه کریپتوگرافی در جهان

رمزنگاری و انتقال پیام های مخفی از دوران قدیم مورد توجه انسان ها بوده است. رسم الخط را می توان اولین سیستم های رمزنگاری در هر جامعه ای دانست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *