مخفی سازی و گذاشتن رمز مربوط به امروز و دیروز نیست و تاریخچه ای کهن دارد. زیرا از زمانهای قدیم همیشه مواردی ارزشمند وجود داشته که افرادی در پی به دست آوردن و سو استفاده از آنها بوده و در برابر همین مورد، صاحبان و مکتشفان علوم نیاز به مخفی سازی را با رمز گذاری حل میکردند و اینگونه بسیاری از مشکلات را از سر راه بر میداشتند و یا حداقل به تعویق میانداختند. ما برای آگاهی شما مطلبی در مورد معرفی روشهای رمزنگاری آماده کرده است.
تعریف رمز
رمزنگاری (Cryptography) علمی است که به کاوش و شناختن اصول و شیوههای انتقال یا ذخیره کردن اطلاعات به شکل ایمن (حتی اگر در مسیر انتقال اطلاعات و کانالهای آن یا مکان ذخیره اطلاعات امنیتی نباشد) پرداخته میشود.
رمزنگاری به کارگیری تکنیک ریاضیات برای بر قرار کردن امنیت اطلاعات میباشد. در واقع رمزنگاری دانش تغییر متن پیام یا اطلاعات به وسیله کلید رمز میباشد که این فرآیند با استفاده از یک الگوریتم رمز امکان پذیر است به شکلی که فقط شخصی که از کلید مربوطه و الگوریتم به کار رفته مطلع باشد توانایی استخراج اطلاعات اصلی از اطلاعات رمز شده را دارا باشد و دیگری که از یکی یا هر دوی آنها مطلع نیست، توانایی دسترسی به اطلاعات را نداشته باشد.
رمزنگاری پیشرفته
به وجود آمدن رایانه، صنعت رمزنگاری و روشهای آن را نیز متحول کرد چرا که کامپیوترها قدرت حل مسائل و الگوریتم های پیچیدهتر را دارا هستند. پس میتوان از روش های محاسباتی پیچیده و سختتری بهره برد و امنیت اطلاعات را در سطح بالاتری تعریف کرد.
وجود کامپیوتر همچنین باعث به وجود آمدن تنوع بیشتر نیز گشت. زیرا قبل از آن فقط از حروف الفبا و در قالب متن برای این عملیات بهره یرده میشد اما امروز از بیتهای اطلاعاتی و در چندین قالب نظیر صوت و تصویر و ویدیو نیز میتوان استفاده کرد. معرفی روشهای رمزنگاری به شناخت این عنوان بسیار کمک میکند.
بررسی روشهای رمزنگاری
برای رمزنگاری، رمزگشایی و کلید رمز نیاز به الگوریتم ها و علم استفاده و به کارگیری در مورد آنها دارید. برای شناخت ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
الگوریتمهای رمزنگاری
الگوریتم های رمز نگاری به دو دسته توابع بدون کلید و توابع مبتنی بر کلید تقسیم بندی میشود و به این صورت است:
۱- توابع بدون کلید
- توابع درهم ساز
- تبدیلهای یکطرفه
۲- توابع مبتنی بر کلید
- الگوریتم کلید متقارن
رمزنگاری کلید متقارن یا تک کلیدی، نوعی از الگوریتمها، پروتکلها و سیستمهای رمزنگاری را میگویند که در آن هر دو سوی رد و بدل کردن اطلاعات، از یک کلید رمز مشابه برای عملیات رمزگذاری و رمزگشایی بهره میبرند. در این سیستم ها یا کلیدهای رمزگذاری و رمزگشایی دقیقا مشابه هم هستند یا با ارتباطی بسیار ساده از هم قابل تشخیص و استخراج اند و رمزگذاری و رمزگشایی اطلاعات نیز دو پروسه عکس همدیگر تعریف میشود.
- الگوریتم کلید نامتقارن
در این شیوه از رمزنگاری، به جای استفاده از یک کلید مشترک از یک زوج کلید با عنوان کلید عمومی و کلید خصوصی استفاده میگردد. کلید خصوصی فقط در اختیار دارنده قرار میگیرد و همه امنیت رمزنگاری به محرمانگی کلید خصوصی وابسته است. کلید عمومی نیز در اختیار همه افرادی است که با دارنده آن مرتبط هستند.
- الگوریتم Hash
توابع هش نوعی دیگر از رمزنگاری که بر پایه الگوریتم خاصی تعریف شده که برای هر نوع رمز کلید خاصی را تعریف میکند و کار کردن با آن نیازمند دانش و تجربه فراوان میباشد.