همانطور که میدانید اطلاعات جزو حیاتیترین داراییهای سازمانها، ادارات، موسسات و بسیاری از شرکتها میباشند که حفاظت از آنها کاری مهم و اساسی به شمار میرود. برای حفاظت از اطلاعات راهکارهای متفاوتی وجود دارد که ما در این مقاله به یکی از این روشها که تأمین امنیت اطلاعات با رمزنگاری است میپردازیم.
آشنایی با امنیت اطلاعات
امنیت اطلاعات یعنی حفاظت از اطلاعات موجود در سیستمهای اطلاعاتی از هرگونه فعالیتهای غیرمجازی که ممکن است توسط افراد مختلفی از جمله هکرها صورت گیرد. این فعالیتهای غیرمجاز میتواند نسخهبرداری، افشاگری، دستکاری، خرابکاری، سو استفاده از حیاتیترین دادهها و اطلاعات یک سازمان باشد.
امنیت اطلاعات به مسائلی که پیرامون محرمانه بودن، در دسترس بودن و یکپارچه بودن دادهها مربوط است، گفته میشود. حفاظت از اطلاعات بدون در نظر گرفتن فرم آنها که ممکن است به صورتهای مختلفی چون اطلاعات چاپی، الکترونیکی و… باشند، صورت میگیرد.
امروزه اهمیت موضوع امنیت اطلاعات نسبت به سالهای اخیر رشد قابل توجهی کرده است. به گونهای که تأمین امنیت شبکهها، پایگاه دادهها، سیستمهای اطلاعاتی، سیستمهای مالی و حسابداری و موارد دیگری در سازمانها، دولتها، شرکتها، بیمارستانها، مراکز نظامی، بانکها و… از اهمیت بالایی برخوردار گشته است. چرا که هر کدام از این اماکن در حوزه کاربری خود دربردارنده اطلاعات محرمانهای در مورد کارمندان، مشتریان، خدمات و محصولات، حسابرسیها و… میباشند. اگرچه که بسیاری از این اطلاعات به هنگام جمعآوری، بر روی کامپیوترهای اصلی پردازش و ذخیره شده و سپس به سرورهای اصلی هر مرکزی منتقل میشوند. اما در هر صورت اگر این اطلاعات افشا شوند و به دست رقبا برسند، ممکن است خسارات جبرانناپذیری را به بار بیاورند.
بنابراین حفاظت از اطلاعات محرمانه در هر حوزه کاری، یک نیاز اساسی به شمار میآید.
کاربرد الگوریتمهای رمزنگاری در شبکه اینترنت
تعریف رمزنگاری
رمزنگاری یعنی حافظت از پیغامهایی که بین فرستنده و گیرنده تبادل میشوند. تا بدین وسیله دیگران اجازه دسترسی به محتوای این پیغامها را نداشته باشند و هیچکس به غیر از دریافتکننده نتواند محتوای پیغام را بخواند.
رمزنگاری و رمزگشایی
در سیستمهای اطلاعاتی هنگامیکه قصد دسترسی به اطلاعات را دارید و میخواهید با دادهها سروکار داشته باشید در اولین گام باید هویت فرستنده و گیرنده پیغام بر شما آشکار شود تا بدین وسیله اطمینان لازم حاصل شود و مطمئن شوید که پیغامها محرمانه میماند.
- رمزنگاری
کدگذاری یا رمزنگاری برای محافظت از دیتای اصلی که به آن plaintext نیز میگویند، انجام میشود. این رمزنگاری با استفاده از یک کلید (مجموعهای از بیتهای صفر و یک) انجام شده و دادهها به صورت یکسری رمز در میآیند به گونهای که هیچکس جز فرد دریافتکننده قادر به درک آن نمیباشد.
- رمزگشایی
دیتای رمزشده که به عنوان ciphertext نیز شناخته میشود، به صورت یکسری بیتهای بیمعنی با دیتای اصلی به نظر میرسد. در اینجا فرد دریافتکننده دیتای رمز شده را توسط کلیدی که تنها در اختیار اوست، رمزگشایی یا دیکد میکند.
اجزای رمزنگاری
رمزنگاری از دو جزء اصلی به نام الگوریتم و کلید تشکیل شده است.
- الگوریتم: الگوریتم یک مبدل یا فرمول قدرتمند ریاضی است که قابل شناسایی میباشد.
- کلید: یک رشته از ارقام دودویی (صفر و یک) که بخودیخود بیمعنی است و حتماً باید مخفی نگه داشته شود.
امروزه هر سازمانی برای محفاظت از دادههای اصلی خود باید از روش تأمین امنیت اطلاعات با رمزنگاری استفاده کند.