با توجه به اهمیتی که رمزنگاری در امنیت اطلاعات دارد، در این پست قصد داریم تا نگاهی گذرا به تاریخچه رمزنگاری (Cryptography) داشته باشیم. پس در ادامه با ما باشید.
انسانها از اولین روزهایی که پا به عرصه زمین گذاشتند، به دنبال برقراری ارتباط با یکدیگر بودند. آنها با کمک آواها و اصوات با یکدیگر ارتباط برقرار میکردند. همچنین با کمک گرفتن از نمادها(Symbol) و ترسیم نقش و نگارها، پیامهایی را برای آیندگان ثبت میکردند.
با توجه به رسمالخطها و زبانها، انسانها در قالب گروهها و جوامع مختلفی جای گرفتند. رقابت بر سر مزارع و مراتع باعث میشد تا آنها با یکدیگر دچار نزاع شوند. در این مواقع بود که برای انتقال پیام و مفاهیم به افراد مجاز و خودی از رسمالخطهای مخصوصی استفاده میشد. معمولا خواندن این رسمالخط نیاز به یک کلید رمز داشت تا بتوان پیام موجود در آن را رمزگشایی کرد.
رمزنگاری و زبانهای باستانی
خط میخی، اولین خطی بود که بشر(سومریها) آن را اختراع کردند. تا قرن نوزدهم معنا و مفهوم این زبان برهمه پوشیده بود. تا اینکه بالاخره دانشمندان زبانشناسی توانستند از این زبان رمزگشایی کنند.
در مصر نیز زبان هیروگلیف، به عنوان یک زبان باستانی و مرموز محسوب میشده است. این زبان برای انتقال اطلاعات مربوط به امور بازرگانی مورد استفاده قرار میگرفته است.
در بینالنهرین نیز از رمز برای مخفی نگهداشتن فرمول ساخت ظروف سفالی استفاده میشده است. عبریها هم در نوشتن کتاب مقدس ارمیای نبی از نوعی رمز خاص که به ATBASH معروف است استفاده میکردهاند. این شیوه رمزنگاری شباهت بسیاری به رمز جانشینی دارد.
یونانیان، اولّین گروهی بودند که برای رمزنگاری از کلید رمز بهره میبردند. آنها پاپیروسهای خود را بر دور نواری با طول مشخص میپیچیدند و سپس پیام خود را بصورت افقی برروی آن مینوشتند. فقط کسی می توانست این پیام را بخواند که نواری با طول مشخص در اختیار میداشت(کلید رمز).
ژولیوس سزار با استفاده از جانشینی کارکترها، متون را رمز و آنها را برای سربازان خود ارسال میکرد. بسیاری قرآن کتاب بزرگ مسلمانان را یک شیوه رمزنگاری پیشرفته بین خداوند متعال و پیامبر اسلام میدانند. رمزی که هنوز با گذشت بیش از ۱۴۰۰ سال، هنوز کسی نتوانسته است رموز آن را کشف کند.
علم رمز در اعصار جدید
در سال ۱۵۸۷ میلادی ملکه اسکاتلند یک نامه رمز شده را برای یک شورش عظیم در دربار ملکه الیزابت تهیه کرد. امّا این نامه توسط توماس فلیپس وزیر دربار بریتانا کشف و رمزشکنی شد و خیانت ملکه اسکاتلند برملا گردید. بلافاصله ملکه اسکاتلند به فرمان ملکه الیزابت گردن زده شد.
در سال ۱۶۲۶ لوئی چهاردهم از یک شیوه رمز به نام Great Cipher بهره میبرد که حروف فرانسوی با اعداد جایگزین میشدند.
با اختراع تلگراف، سیگنالهای الکترواستاتیکی با استفاده از کدینگ، الفبای فارسی را رمز کردند. در سال ۱۸۸۳ آگوست کرکهف دو مقاله بسیار مهم در زمینه اصول رمزنگاری مطرح کرد. این اصول ششگانه تا به امروز در رمزنگاری کاربرد دارند.
در سال ۱۹۳۷ ارتش آمریکا از یک سیستم کدینگ مرموزدر جنگ های خود بهره میبرد. ژاپنیها هرگز نتوانستند این سیستم کدینگ را رمزگشایی کنند. این در حالی بود که متفقین مدتها بود که موفق به رمزشکنی، سیستمهای رمزنگاری ژاپنیها گردیده بودند.
رمزنگاری آکادمیک
در سال ۱۹۷۱ سیستم رمزنگاری متقارن توسط لوسیفر در IBM ابداع و تکمیل گردید.این شیوه رمزنگاری بعدها منجر به طراحی رمزنگاری DES گردید. از این دوران بود که تحقیقات گستردهای در زمینه رمزنگاری به صورت آکادمیک در دانشگاهها صورت پذیرفت. با پیشرفت کامپیوترها و شبکه جهانی اینترنت ، نیاز به رمزنگاری و حفاظت از اطلاعات بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.